ПРАКТИЧНИ РЕШЕНИЈА

Едноставни начини како да не се замаглуваат автомобилските стакла

Aко прозорците на вашиот автомобил се толку замаглени што вентилацијата не може брзо да го реши проблемот откако ќе влезете, тогаш треба да проверите: дали филтерот е за замена и дали влагата продира некаде во кабината. Решение, но полошо е постојано да ги бришете прозорците додека возите.

Извор: google

Aко прозорците на вашиот автомобил се толку замаглени што вентилацијата не може брзо да го реши проблемот откако ќе влезете, тогаш треба да проверите: дали филтерот е за замена и дали влагата продира некаде во кабината. Решение, но полошо е постојано да ги бришете прозорците додека возите.

Оваа појава на замаглување е навистина опасна бидејќи замаглените прозорци сериозно го загрозуваат нашиот поглед. Затоа е неопходно да се воспостави и реши проблемот, бидејќи прозорците не треба да се замаглуваат, без оглед на тоа што надвор врне.

Најчеста причина за замаглување на прозорците е валканиот филтер за климатизација (кабина или полен филтер). Тоа директно влијае на задржувањето на влагата во кабината, што пак резултира со замаглување на прозорците што е ужасно досадно додека возите.

Имено, кога овој филтер е валкан, не дозволува воздух да протекува низ кабината доволно за да ја исуши влагата. Затоа, менувајте го редовно (оваа замена е вклучена во секоја редовна услуга), а поради загаден и валкан воздух, овој филтер може да се извалка уште побрзо.

Исто така, време е да го замените овој филтер ако чувствувате непријатни мириси што не се поврзани со надворешни мириси, ако чадот влезе во вашата кабина, ако протокот на воздух е забавен или ако е зголемена работа на моторот на уредот за вентилација, а нема ефект.

Ако филтерот е чист, тогаш проверете дали водата продира во кабината низ гумите, исчистете ги сите запушени дренажни дупки за да не влезе вода во системот за вентилација, проверете дали е некаде во системот за вентилација собрана вода. Најпосле, побарајте други опции за вода да не влезе во возилото.
Прозорците ќе бидат многу повеќе замаглени ако се валкани внатре, затоа редовно мијте ги.

Исто така, во продавниците за опрема за автомобили, можете да набавите специјални средства против магла што се нанесуваат на стаклото однатре и спречуваат кондензација.