БАНКАРСКИ ТРЕНДОВИ

Банкарите од типот „клати врата - земај плата“ наскоро ќе бидат минато

Ерата на банкари кои доминираат во банкарството е завршена, на нивно место доаѓаат програмерите (software developers). Процесот во светот е веќе започнат, рекордниот бран на намалување на работните места во банките наскоро ќе ја зафати индустријата, како во светот, така и кај нас.

Извор: google

Ерата на банкари кои доминираат во банкарството е завршена, на нивно место доаѓаат програмерите (software developers). Процесот во светот е веќе започнат, рекордниот бран на намалување на работните места во банките наскоро ќе ја зафати индустријата, како во светот, така и кај нас.

Тоа го тврдат аналитичарите на Wells Fargo & Co предводени од Мајк Мајо, кој процени дека технолошките подобрувања и автоматизација што ги донесуваат овие развивачи ќе и овозможат на индустријата да укине 100.000 работни места во следните пет години.

„Новите дополнувања на работни места би можеле да го намалат нивото на намалување, но нашиот заклучок е дека ова ќе биде најголемото намалување на бројот на вработени во американската банка во историјата“, изјави Марк Мајо, заедно со уште шестмина високи аналитичари на капитал.

Во светот Банките трошат повеќе на технологија од која било друга индустрија и мораа да издвојат неверојатни 200 милијарди долари за информатичка технологија само минатата година. Тоа значи дека технолозите што ги ангажираат се повеќе играат важна улога во најголемите светски финансиски институции, открија аналитичарите од Велс Фарго.

Многу од намалувањето на работните места ќе погодат улоги со пониски плати. Индустријата за финансиски услуги, која работи со некои од најголемите светски телефонски центри-најверојатно „агресивно“ ќе го намали бројот на вработени на такви локации, велат аналитичарите. Работната сила на филијалите може да се намали за 20% во текот на следните неколку години и може да изнесува дури една третина од вкупното намалување на банките.

Програмерите имаат поголемо влијание врз одлуките на заемодавачите за купување и буџетите за нивните алатки постојано се зголемуваат, открија аналитичарите. Тоа значи дека банките бараат да додадат технолози и вработени во првите редови за да помогнат во управувањето со нивните апликации и веб-страници, бидејќи потрошувачите брзо се прилагодија на новите финансиски алатки за време на пандемијата.
„Програмерите се новите банкари“, велат Мајо и аналитичарите во извештајот од 110 страници. „Овие имаат тенденција да бидат повисоко платени позиции, така што може да се случи банките да го намалат бројот на вработени, но не да го намалат надоместокот толку брзо“.

Извор: google

Зајмувачите имаа проблеми да ги подобрат функциите во централните канцеларии, открија аналитичарите. Тоа е делумно затоа што банките се намерно претпазливи кога ги надградуваат тие системи и се соочуваат со дополнителен регулаторен надзор кога го прават тоа.

„Многу вработени во канцелариите ќе останат без работа“, велат Мајо и аналитичарите во извештајот, истакнувајќи дека таквите вработени во моментов учествуваат со околу половина од сите вработени во банката. „Некои ќе подлегнат на технологијата, но други може да бараат промени во регулативата или законите да бидат целосно отстранети. Во секој случај, банките значително ќе го намалат бројот на вработени со текот на времето“.

Банките поминаа години ветувајќи дека дополнителните трошоци за технологија на крајот ќе помогнат да се намалат трошоците. Иако може да биде лошо за перспективите за работа, конечно е подготвено да помогне во профитабилноста, открија аналитичарите од Велс Фарго.

Ако каматните стапки се нормализираат во следните пет години, тоа ќе избричи повеќе од 9 процентни поени од соодносот на ефикасност на индустријата – мерка за профитабилност што претставува колку чини да се произведе еден долар приход, откри Велс Фарго.

„Веруваме дека технологијата бара од банките подобро да се натпреваруваат во конкурентноста, која ќе им овозможи најголема структурна промена во историјата и ја става рекордната ефикасност на дофат“, велат аналитичарите.

Извор: Bloomberg